Laddar

Hur länge bör man låta barn ha sina egna ord?

När barn hittar på egna ord är det ju jättegulligt men hur länge bör man låta dem ha sina egna ord?

Är det något jag bör vara orolig för?

De flesta barn hittar på egna ord ibland. Det är en del av den typiska språkutvecklingen.

Även egna ord räknas som riktiga ord om de används konsekvent, det vill säga om ett visst ord alltid används för att beskriva samma begrepp när barnet talar.

Som vuxen hjälper du bäst till genom att själv använda det riktiga ordet. Om barnet till exempel pekar på lampan och säger sitt egna ord så kan du säga ”jaaa det är LAMPAN”. Detta kallas för passiv korrigering och är alltid det bästa sättet att hjälpa ett barn med sin språk- och talutveckling.

Du ska inte tala om för barnet att det säger fel och du bör aldrig försöka korrigera talet genom att kräva att barnet upprepar rätt ord.

I de allra flesta fall kommer barnet så småningom byta ut de egna orden mot de mer ”korrekta” orden helt utan hjälp från någon vuxen. Du behöver alltså inte göra något särskilt förutom denna passiva korrigering.

Om barnet efter ca fyra års ålder fortfarande har så många egna ord att talet blir väldigt svårt att förstå kan det vara bra att låta barnet träffa en logoped. Det kan då vara så att hen behöver lite hjälp på traven med uttalet.


Anna-Karin ArnaldAnna-Karin Arnald, Logoped, VD, Funka Mera

2023-06-12 2023-06-12 @ 11:02:15

Lägsta priset de senaste 30 dagarna:

Priset är det lägsta som produkten haft de senaste 30 dagarna, innan prissänkningen genomfördes. Om priset sänkts gradvis under de senaste 30 dagarna visas det pris som gällde före den första prissänkningen.