
Anpassa geometri för elever med DLD - Del 1
Geometri kan vara särskilt svårt för elever med DLD (språkstörning). Här följer några exempel på vad som kan ställa till det.
1. Språkliga krav i geometrin
• Begrepp och terminologi: Geometri innehåller både ämnesspecifika ord, som ”parallell”, ”omkrets”, och ”area” och ”ämnesövergripande ord” som inte är direkt kopplade till geometri men som ändå kan vara svåra, till exempel ”uppskatta”, ”ange” och ”avbilda”.
• Instruktioner: Komplexa språkliga instruktioner kan vara svåra att följa.
• Beskrivande språk: Att beskriva former, mönster eller relationer (som "hörnet på en triangel") kräver god språklig förmåga.
2. Abstraktion och visualisering
Geometri handlar ofta om att föreställa sig objekt och former som inte alltid är konkret synliga, såsom att förstå hur en triangel kan se ut om den roteras. Elever med DLD kan ha svårt att knyta språkliga förklaringar till visuella representationer
3. Problemlösning och resonemang
Geometriska problem kräver ofta att eleven resonerar logiskt och förklarar sina tankegångar. Detta ställer höga krav på språk och arbetsminne.
Svårigheter med att uttrycka sig språkligt kan göra det svårt att formulera och kommunicera lösningar.
4. Arbetsminne och informationsbearbetning
Elever med DLD har ofta visat sig ha nedsatt språkligt arbetsminne. Detta kan göra det svårt att hålla flera delar av en geometrisk uppgift i huvudet samtidigt, till exempel att följa flera steg i en beräkning eller hålla ordning på måtten i en figur.
5. Symbolisk förståelse
Geometri involverar ofta symboler och noteringar (som "∠" för vinkel), vilket kräver att elever kopplar dessa symboler till språkliga och konceptuella betydelser.
Strategier för stöd
- Förenkla ditt eget språk när du förklarar – sänk taltempot, använd enklare ord och kortare meningar. Stäm av att eleven förstår.
- Ge tid för inlärning av nya ord och begrepp. Ge många tillfällen att öva på samma begrepp och procedurer.
- Dela upp instruktioner i mindre delar.
- Visualisera mera! Använd bilder, modeller och konkreta material för att tydliggöra abstrakta idéer.:
- Ge tid för återhämtning: Inlärning tar tid och energi. Elever med DLD behöver lika mycket (oftast mer) tid för återhämtning som alla andra elever. Det är lätt hänt att pauser prioriteras bort för de elever som behöver mer tid för inlärning.
- Stötta arbetsminnet: All matematik innehåller arbetsminneskrävande moment som tar mycket energi. Till exempel huvudräkning och att komma ihåg instruktioner. För att underlätta och spara på energin: Ge stegvisa instruktioner och låt eleven använda hjälpmedel, till exempel listor, miniräknare, tallinjer och diagram.