Laddar

Varför blandar mitt barn ihop en del ljud som för mig inte ligger nära – som SV och K-ljud?


Det kan finnas lite olika anledningar till att barn byter ut ljud på det sätt du beskriver. Antingen kan det bero på att barnet inte motoriskt kan göra vissa ljud och därför byter ut till exempel k-ljudet mot t-ljudet så att katt blir tatt och docka blir dotta. Men det kan också bero på att barnet inte har förstått att det faktiskt är skillnad på de olika ljuden. Barnet kan alltså mycket väl göra ljuden isolerat men när hen ska säga ordet så blir det fel.

För de allra flesta barn rättar detta till sig med tiden. Det du kan göra är att säga ordet barnet försöker säga på rätt sätt så att barnet får höra det korrekta uttalet. Be inte barnet säga efter eller påtala att de har sagt fel utan upprepa bara ordet korrekt.

Om barnet är över 4 år och är svårförståelig så kan det vara läge att be BVC om remiss till logoped, speciellt om barnet själv är besvärad av det.


Linda McCluskeyLinda McCluskey, Logoped, Funka Mera

2023-06-12 2023-06-12 @ 11:00:58

Lägsta priset de senaste 30 dagarna:

Priset är det lägsta som produkten haft de senaste 30 dagarna, innan prissänkningen genomfördes. Om priset sänkts gradvis under de senaste 30 dagarna visas det pris som gällde före den första prissänkningen.