Allt du behöver veta om tugghjälpmedel
Tugghjälpmedel för att stilla tugg- och bitbehovet är säkra alternativ till att bita på fingrar, kläder, pennor eller andra olämpliga föremål.
Att få utlopp för behovet att tugga och bita kan underlätta att fokusera, minska stress och öka självreglering. Ett stort behov av sensorisk stimulans i munnen är särskilt vanligt hos personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF), som som adhd eller autism. Det förekommer även i varierande grad hos andra. För många är tuggandet inte alls relaterat till något tillstånd som behöver behandlas utan ett rent behov.
- Varför tuggar eller biter mitt barn på allt?
Du har säkert bitit på en penna eller på naglarna någon gång. Det är inte alls konstigt eftersom det finns ett behov av sensorisk stimulans i munnen.
Ett stort behov av sensorisk stimulans i munnen är särskilt vanligt hos personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer, till exempel adhd och autism. Men det förekommer även i varierande grad hos personer som inte har någon diagnos. Gemensamt för alla är att det kan vara lugnande, ångestreducerande och bidra till fokus och självreglering att få tugga, bita eller suga på föremål. En del barn växer ifrån behovet medan andra har tugg- och bitbehov i viss utsträckning genom hela livet.
Det tar tid att till sig nya vanor och det gäller även tuggbeteendet. Har en tuggat på fingrarna eller tröjärmen kan det ta det tid att komma ihåg att istället använda sitt tugghjälpmedel. Det viktiga är att inte ge upp för snabbt!
- Är tugghjälpmedel säkra att bita på?
Tugghjälpmedel är särskilt framtagna för att vara säkra alternativ till att bita på fingrarna, kläder eller andra föremål som är olämpliga att stoppa i munnen. Alla tugghjälpmedel ska användas under tillsyn av en vuxen. Vid tecken på skador eller slitage bör produkten kasseras. Missfärgningar och mindre bitmärken är normalt men börjar bitar lossna ska tugghjälpmedlet inte användas mer. Då är det dags att skaffa ett nytt och kanske ett med hårdare tuggmotstånd.
Alla tugghjälpmedel är fria från bly, latex, BPA, PVC and ftalater. Materialet är silikon eller medicinsk plast.
- Hur väljer jag hårdhet eller tuggmotstånd?
Tugghjälpmedel finns med olika hårdhet. Ju hårdare desto mer tuggmotstånd. För mindre barn, eller den som provar tugghjälpmedel första gången, kan det vara lämpligt att börja med ett mjukt tugghjälpmedel.
- Mjuk – för den som mest suger och biter lätt.
- Hård – för medelhårt tuggande och bitande. Passar för den som biter på saker så att det blir märken eller föremålet går sönder. Om ett mjukt tugghjälpmedel bits igenom rekommenderar vi att välja ett hårt istället.
- Extrahård – för riktigt hårt bitande. Passar för den som ofta biter sönder saker och som gärna väljer att stoppa hårda föremål i munnen.
- Hur länge håller ett tugghjälpmedel?
Tugghjälpmedel är förbrukningsvaror och håller olika länge beroende på hur mycket och hur de används. Allt från någon vecka till flera månader är normalt. Går tuggisen snabbt sönder kan det vara ett tecken på att ett hårdare tugghjälpmedel behövs.
Lättare bitmärken och missfärgningar är normalt. Uppstår sprickor eller om bitar lossnar ska tugghjälpmedlet inte användas mer.
- Hur håller jag tuggisen ren?
Materialet i tugghjälpmedel hämmar bakterietillväxt och tål både höga och låga temperaturer. Därför är det mycket mer hygieniskt än att stoppa andra föremål i munnen.
Silikon tål mycket höga och låga temperaturer och hämmar bakterietillväxt. Alla tugghjälpmedel kan diskas för hand eller läggas i diskmaskinen. Tänk på att skölja extra noga så att inga rester av diskmedel finns kvar. Det går också bra att lägga det i kokhett vatten eller koka det i några minuter, eller att använda steriliserare. Låt tuggisen lufttorka.
Hur ofta du ska göra rent ditt tugghjälpmedel beror på hur, och hur mycket det används. Damm och smuts som fastnar under dagen kan sköljas bort med vatten. En grundligare rengöring är bra att göra emellanåt.
- Vad gör jag om tugghalsbandet är för långt?
Alla tugghalsband med snören har ett säkerhetslås som öppnas om användaren skulle fastna i något eller tvinna snöret runt halsen. Därför är det inte bra att göra en knut eller knyta ihop ändarna på snöret, utan att använda låset.
Såhär förkortar du snöret
Är snöret för långt är det enkelt att förkorta så det passar.
- Öppna låset på tugghalsbandet och dra ut knuten på den ena halvan av låset. Om det är svårt att få ut knuten kan du använda en nål eller ett annat spetsigt föremål för att peta fram den.
- Dra ut snöret med knuten.
- Gör en ny knut där du vill ha den nya längden. Är du osäker kan du prova en bit i taget för att inte klippa av för mycket. Tänk på att en bit av snöret går åt för att göra den nya knuten.
- Klipp av snöret som blir över efter den nya knuten.
- Dra in den nya knuten i låsdelen. Nu är det klart!
Snörena och säkerhetslåsen på tugghalsbanden är inte avsedda att bita eller tugga på. Extra snören finns att köpa till.
Hos Funka Mera hittar du massor av olika Tugghjälpmedel, eller "tuggisar", för att passa olika tugg- och bitbehov. Olika former och hårdhet/tuggmotstånd passar beroende på hur en föredrar att bita och tugga. En tuggpenntopp kanske passar bättre än att ha tuggisen i ett halsband runt halsen. Ett tuggarmband kan påminna om att använda sitt tugghjälpmedel istället för att bita på naglarna och fingrarna. Vi hoppas att du hittar en favorit som passar.
För medelhårt tuggande och bitande
För hårt bitande
Allt du behöver veta om tugghjälpmedel – LogopedLive Special
Några av våra medarbetare på Funka Mera tar upp de vanligaste frågorna, berättar hur du väljer rätt tugghjälpmedel och visar hur du kan använda våra populära tugghjälpmedel.
Medverkande är Linda McCluskey, logoped och Malin Lyckgård, kundservice-ansvarig och stödpedagog, samt Jessica Stigsdotter Axberg "Mrs Hyper".Här nedan ser du några av de tugghjälpmedel som visas i LogopedLive.