Laddar

Vi har ett barn på 9 år som ännu inte har knäckt läskoden. Han ljudar, men läsningen flyter inte.


Hej! Vi har ett barn på 9 år som ännu inte har knäckt läskoden.
Han ljudar, men läsningen flyter inte.
Finns något som kan locka honom till läsning?

Om jag förstår dig rätt så kan barnet ljuda, det vill säga han vet hur de olika bokstäverna låter och kan läsa ihop dem till enkla ord, men det går långsamt och mödosamt.

I det läget är det mängdträning som gäller, det vill säga läsa så mycket som möjligt, gärna i samråd med en specialpedagog eller lärare. Att motivera till läsning är inte alltid lätt. Det gäller att försöka hitta texter och böcker som är lagom svåra och utmanande.

Ett tips kan vara att gå tillsammans till biblioteket och ta hjälp av en bibliotekarie så att ni tillsammans kan hitta böcker på rätt nivå som han är motiverad att läsa.

Om han inte ännu har kommit så långt att han klarar (eller vill) läsa enkla böcker är det förstås knepigare. Det finns en del appar till surfplattor som kan motivera. Hos oss har vi materialen TRUGS och Steg-för-steg som skulle kunna passa också.

Båda materialen kräver dock att en vuxen sätter sig in i användningen och lägger en hel del tid på att jobba tillsammans med barnet.

Om läsningen inte kommer igång så kan det också vara bra att ta kontakt med elevhälsan för remiss till logoped för en läs- och skrivutredning. Bäst är om detta görs i samråd med barnets lärare och/eller skolans specialpedagog. Läs- och skrivutredningar utförs som regel inte före årskurs tre.


Anna-Karin ArnaldAnna-Karin Arnald, Logoped, VD, Funka Mera

2024-03-21 2024-03-21 @ 11:15:55

Lägsta priset de senaste 30 dagarna:

Priset är det lägsta som produkten haft de senaste 30 dagarna, innan prissänkningen genomfördes. Om priset sänkts gradvis under de senaste 30 dagarna visas det pris som gällde före den första prissänkningen.