Laddar

Fyra anledningar till varför det är bra för barn att öva berättande


Ord och berättelser finns med i de flesta sammanhang där vi människor interagerar med varandra. Berättandet är en viktig del av vår identitet och vårt sociala umgänge. Men det finns andra fördelar med att öva berättarförmågan. Här följer fyra exempel på varför berättande är så bra att öva och några tips på hur du kan göra.

  1. När vi återberättar något vi har hört, läst eller upplevt tvingas vi skapa en inre bild av historiens förlopp. Vi blir medvetna om de orsakssamband som lett fram till olika händelser. Vi behöver också anpassa historien efter lyssnarens förkunskaper, ålder och språkliga förmåga. Därför kommer barn som får öva berättande utöka sin begreppsvärld.

Tips! Räcker de talade orden inte till? Komplettera berättandet med ”pekprat”. Att pekprata är inte svårt. Du kan lätt komma igång genom att använda de pekkartor som finns med i ”Upptäck och berätta med Familjen Kippin”

  1. Förmågan att förmedla en historia (upplevd eller påhittad) är viktig att bemästra i skolan. Detta gäller i synnerhet för läs- och skrivutvecklingen. Om vi tänker efter innehåller de flesta skolämnen moment av återberättande som en del i redovisningen av inlärd kunskap.
  2. Forskningen har visat att språkliga förmågor som grammatik, ordförråd och förståelse utvecklas av att träna berättande. Och det kanske inte är så konstigt. Att berätta en historia ställer stora krav på alla dessa förmågor.
  3. Sist, men inte minst. Det är ROLIGT att berätta och att lyssna på berättelser. Mycket roligare än att traggla ordförråd, verbböjningar, sjöar i Europa eller grundämnenas kemiska beteckningar. Väv in berättandet i era dagliga aktiviteter. Genom att gemensamt skapa historier kan nästan vilken som helst göras rolig och motiverande.

Tips! I Upptäck och berätta med Familjen Kippin finns en outsinlig källa till inspiration och bildmaterial för att öva berättande med barn i förskolan och skolan. Har du ingen Kippin-låda ännu?  Använd mobilkameran till att ta bilder på det ni ser och gör under en dag. Senare kan ni använda bilderna som stöd för att återberätta.

 

 


2024-05-10 2024-05-10 @ 09:47:37
Bloggmeny

Tips & Råd

Här finns information, inspiration, utbildning och pedagogiska verktyg för de barn, ungdomar och vuxna som kan behöva lite extra stöd för att klara vardagen. Med rätt kunskap uträttar vi stordåd tillsammans!

Vi vill vara med och sätta diagnosen Språkstörning (DLD) på kartan. Det är därför vårt fokus är så stort på just den NPF-diagnosen. Visste du att det finns fler som har diagnosen DLD än som till exempel har adhd? Läs mer på vår kunskapsbank och fråga gärna våra logopeder om du vill fördjupa dig i någon fråga.

Lägsta priset de senaste 30 dagarna:

Priset är det lägsta som produkten haft de senaste 30 dagarna, innan prissänkningen genomfördes. Om priset sänkts gradvis under de senaste 30 dagarna visas det pris som gällde före den första prissänkningen.