Laddar

Hur kommunicerar jag med ett litet barn?

Åtta knep för en framgångsrik kommunikation med småbarn

Vill du också vara en sån där som barnen flockas kring, som lätt och naturligt får igång lek och samspel med vilket litet blygt barn som helst? Jag ska här dela med mig av några enkla knep. Följ dem – och du kommer att häpna över resultatet! Och inte nog med att barnen kommer att älska dig - du kommer också att öka barnens möjligheter till en god språkutveckling!

1. Fråga inte så mycket!

Det är vår instinkt att ställa en massa frågor till våra småttingar. Ibland är det bra, och nödvändigt, att ställa frågor, men ofta bombarderar vi våra barn med frågor på ett sätt som sätter käppar i hjulet för kommunikationen. För många frågor gör kommunikationen kravfylld, och minskar det naturliga samspelet med barnet. I värsta fall kommer barnet dessutom sluta svara helt.

2. Observera vad barnet gör, och gör likadant!

Kanske genom att sätta dig och leka bredvid. Vänta in barnets egna kommunikationsförsök innan du inleder ett samtal. Om inget händer kan du börja prata "för dig själv" om något du gör eller ser, utan att låtsas om barnet – ofta kan det vara en dörröppnare.

3. Samtala om det som intresserar barnet här och nu.

Ungar älskar när vuxna sätter ord på, och pratar om vad de gör och ser. ”Titta, där kommer tåget ut ur tunneln” eller ”Åh, nu har dockan fått fina röda skor på fötterna”.

4. Förklä dina frågor till kommentarer, och lägg uppmärksamheten på något barnet gör, istället för barnet självt:

Frågor eller yttranden av typen: "Vad heter du?" eller "Hur gammal är du?" kommer bara göra det blyga barnet ännu blygare. Med yttranden som: ”Jag undrar vilken färg dockan vill ha på sina byxor idag..” ”Vad fort bilen kan köra”. ”Jag har slut på gula kritor” , skapar du utrymme för kommunikation, men ger samtidigt barnet en chans att komma undan om hen inte vill/kan svara.

5. Imitera barnet.

Imitation ligger medfött hos både människor och djur, och är ett effektivt sätt att skapa en grund för kommunikation. Det börjar redan när det nyfödda barnet imiterar vår ansiktsmimik och våra gester. Vänta och se hur barnet kommunicerar (med gester, tecken, ljud, ord, eller meningar?), och gör sedan likadant. På så sätt ger du uppmuntran och bekräftar att du sett/hört barnet.
Även vi vuxna använder imitation som ett sätt att kommunicera med varandra, fast vi inte alltid är medvetna om det. Imitation används ofta som ett retoriskt knep. Att t.ex imitera den andras kroppspråk brukar vara ett framgångsrikt sätt att skapa förtroende vid en anställningsintervju eller ett kundmöte. (Obs: att imitera är givetvis inte samma sak som att härmas på ett retsamt sätt!)

6. Tolka/övertolka vad barnet försöker säga:

Om barnet pekar på en katt och säger ”gaga” så säger du förtjust: ”Jaaa, det är en katt!” En stor del av språkinlärningen bygger på att vi övertolkar barnens joller som ord och blir överlyckliga. Detta uppmuntrar barnet att göra om samma sak, tills det blir rätt.

7. Häng på i leken!

Låt barnet ta initiativ. Kommentera det som sker, utan att ställa krav.

8. Skapa språkliga rutiner.

Barnsånger, lekar och ramsor är fyllda av rutiner som inbjuder till samspel, men du kan också hitta på dina egna. När ni gungar kan du t.ex. säga :”Nu går det uupp… nu går det neeer”. Efter några upprepningar kan du testa att lägga till en paus: ”Nu går det uuupp, nu går det…. ”. Titta förväntansfullt på barnet för att se om hen fyller i det saknade ordet. Om inte, så lägg ingen vikt vid det, utan fortsätt bara leken.

Läst hela listan?

Bra! Nu är du redo att gå ut och starta en konversation med ett litet barn. Eller förresten – nu är du redo att gå ut och låta ett barn starta en konversation med dig!
Här är några spel och leksaker som passar utmärkt för att få igång snacket. Med de flesta av våra spel och material följer en pedagogisk vägledning, och förslag på hur ni kan variera de olika aktiviteterna.

 

Söker du efter enkla och roliga språkstimulerande aktiviteter att göra hemma?

Röd hund, Blå hund - Ett enkelt lottospel för de allra minsta, där grunderna för spelregler och turtagning kan övas samtidigt med ordförrådet. Spelet behöva inte ha någon vinnare. För små barn kan det räcka att bara lägga bilderna på rätt ställe.

Lottospel Mimmis värld, är utvecklat av logopeder och går ut på att bygga enkla meningar med hjälp av bildmaterialet. Det finns också två st Mimmi-böcker, och flera Youtube- filmer, som med fördel kan användas tillsammans med lottospelet.

Spelet "Kan du gissa" kan få igång kommunikation och samspel hos talängsliga barn, eftersom det inte fokuserar direkt på talat språk, utan mer på att imitera ljud och rörelser. Spelet kan vara lite svårt för de allra yngsta, och innehåller smådelar. Vi rekommenderar det därför från ca 4-5 års ålder.

 

Jobbar du i förskolan, och vill ha ett helt "språk-kit"?

Då rekommenderar jag varmt Språka Meras material, t.ex Språka Mera - Lilla Färgpåsen, eller Språka Mera - Lilla Ordpåsen, som erbjuder ett strukturerat, roligt och mycket prisvärt sätt att öva in de tidiga begreppen, med hjälp av en manual, där även teckenbilder (TAKK) ingår för den som behöver det. Tänk bara på att materialet innehåller smådelar, som kan sättas i halsen och därför inte bör användas av barn under tre år.

"En dag med Familjen Kippin", är utvecklat av logopeder i Finland, och har gjort succé i finska förskolor. Det är nu översatt till svenska. Med detta material kan ni öva språk, kommunikation och bildkommunikation med nästan oändlig variation. Materialet lämpar sig också för barn som använder sig av bildkartor som kommunikationshjälpmedel.

/Anna-Karin Arnald
Legitimerad logoped, VD Funka Mera

Den här sidan har tidigare publicerats på Only for Heroes webbplats.


2023-09-01 2023-09-01 @ 22:43:17
Bloggmeny

Tips & Råd

Här finns information, inspiration, utbildning och pedagogiska verktyg för de barn, ungdomar och vuxna som kan behöva lite extra stöd för att klara vardagen. Med rätt kunskap uträttar vi stordåd tillsammans!

Vi vill vara med och sätta diagnosen Språkstörning (DLD) på kartan. Det är därför vårt fokus är så stort på just den NPF-diagnosen. Visste du att det finns fler som har diagnosen DLD än som till exempel har adhd? Läs mer på vår kunskapsbank och fråga gärna våra logopeder om du vill fördjupa dig i någon fråga.