Laddar

Kom igång med språket - 5 enkla tips


Har du ett barn som inte har kommit igång med att prata, eller som kanske bara säger enstaka ord? Undrar du hur du ska hjälpa barnet att komma igång? Här får du logopedens fem bästa tips för att få igång språk och kommunikation samtidigt som du bjuder in till fina stunder tillsammans.
1. Dra ner på snacket!

Ibland får barnen inte en syl i vädret när vi vuxna (i all välmening) bombarderar dem med prat och frågor. Genom att använda färre ord ger du barnet en chans att uppfatta det du säger.. ” Frågor av typen: ”Vad heter du?” ”Var är lampan?” eller ”Hur gammal är du?” kommer bara göra det blyga barnet ännu blygare.  Med yttranden som: ”Jag undrar vilken färg dockan vill ha på sina byxor” ,”Vad fort bilen kör” eller ”Mina gula kritor är slut” , skapar du utrymme för kommunikation samtidigt som barnet för en chans att komma undan om hen inte vill/kan svara.

2. Våga vara passiv

Sätt dig och lek bredvid. Observera vad barnet gör utan att ställa krav på prestation. Om barnet bygger ett torn med klossar bygger du kanske ett eget torn. Eller så lägger ni dit varannan kloss. Eller så observerar du bara. Vänta in barnets egna försök till kommunikation. Om inget händer kan du börja prata ”för dig själv” om något du gör eller ser. Men använd så få ord och så korta meningar som möjligt. Och var tyst ofta. Magin inträffar ofta i pauserna!

3. Övertolka!

Om barnet pekar på en katt och säger ”gaga” så säger du förtjust: ”Jaaa, katten!” Detta uppmuntrar barnet att göra om samma sak, tills det blir rätt.Tillrättavisningar av typen ”Det heter inte ”gaga”. Det heter katt” är meningslösa och kan i värsta fall skapa talängslan.  Det är inte heller någon mening att låtsas att du inte förstår för att få barnet att säga rätt. Barn vill, och kommer att göra rätt så fort de har förmågan.

4. Skapa språkliga rutiner.

Barnsånger, lekar och ramsor är fyllda av rutiner som inbjuder till samspel, men du kan också hitta på dina egna. När ni gungar kan du säga: ”Nu går det upp… nu går det neeer”. Efter några upprepningar kan du testa att lägga till en paus: ”Nu går det uuupp, nu går det… ” Gör en liten paus för att se om barnet fyller i det saknade ordet. Om inte, så lägg ingen vikt vid det, utan fortsätt bara leken.

5. Gester, tecken som stöd och bildkommunikation

Vi människor lär oss bäst när hjärnan får något att koppla informationen till. Att förstärka det du säger med enkla gester eller bilder kommer hjälpa barnet att förstå och minnas orden. Var inte rädd för att testa att använda enkla tecken eller pekkartor som stöd för kommunikationen. Det gör inget om du råkar använda fel tecken eller om du inte hittar rätt bild. Det viktigaste är att du försöker!

I vårt språk-paket  ”Vem där” – kom igång med språket får du fler tips på övningar för att stimulera språkutvecklingen. Du får också några första TAKK-tecken och en enkel pekkarta att använda tillsammans med barnet.


2023-08-23 2023-08-23 @ 07:59:54
Bloggmeny

Tips & Råd

Här finns information, inspiration, utbildning och pedagogiska verktyg för de barn, ungdomar och vuxna som kan behöva lite extra stöd för att klara vardagen. Med rätt kunskap uträttar vi stordåd tillsammans!

Vi vill vara med och sätta diagnosen Språkstörning (DLD) på kartan. Det är därför vårt fokus är så stort på just den NPF-diagnosen. Visste du att det finns fler som har diagnosen DLD än som till exempel har adhd? Läs mer på vår kunskapsbank och fråga gärna våra logopeder om du vill fördjupa dig i någon fråga.